Google Analytics - några trender 2013!
Måndag den 04:e november 2013Google Analytics är idag förmodligen det mest använda mätverktyg för analys av trafik till webbplatser. Google Analytics gör att du kan du sätta upp mål, följa upp dina mål och analysera resultatet för att öka din sajts intäkter. Argonova Systems är en webbyrå i Borås och vi hjälper ofta våra kunder med webbstrategi och då är Google Analytics en av grunderna för att lyckas med sin internetsatsning. Vill ni har hjälp med Google Analytics?
Hur Google Analytics förändrats!
Vi skapade vårt Google Analytics konto 2005 och sedan dess har det hänt en del... Faktum är att själva förändringen är en av svårigheterna. Det verkar att man bara under senaste året gjort över 70 funktionsuppdateringar i verktyget.
Som en av våra kunder uttryckte det ”Efter inloggningen öppnas ett universum med funktioner och man känner sig plötsligt ganska liten övergiven”. En svårighet för de flesta är att man måste jobba regelbundet med verktyget helst flera gånger per vecka för att börja känna en trygghet i användandet.
Problemet med Not Provided!
Sedan 2011 har söktrafik som gjort från en webbläsare där användaren också varit inloogad på ett Google-konto inte redovisats i Google Analytics med uppdelning på sökord, istället sätts rubriken Not provided. Det som nu hänt hösten 2013 är att Google gjort en förändring så att sökfraser från Googles organiska söktrafik inte redovisas överhuvudatget. I princip ligger trafikmängden under Not provided på drygt 80%.
I skrivande stund finns inga enkla bra lösningar som gör att man som tidigare kan analysera vilka sökord besökaren använt för att hitta den aktuella webbplatsen och besöka den.
Hur komma vidare med en framgångsrik Webbstrategi?
Samtidigt som man för sin webbstrategi behöver trafikdata så är ju användandet av begreppet Big Data inte intressant för de flesta, men vill bara ha enkla överskådliga funktioner för att kunna följa hur olika insatser för internetmarknadsföring påverkar det som sker på webbplatsen. Man vill inte ha en uppsjö av analysverktyg för att på något vis försöka ringa in vad som händer.
Men visst kan man laborera med Adwords för sökordsanalys och Webmaster Tools ger ju också en del matnyttigt. Ett fristående verktyg för att kunna analysera hur olika sökord placerar sig i den organiska resultatlistan är ju förstås mycket värdefullt!
Spännande är ju förståss hur man på Google Analytics kan spåra hur användaren navigerar på sajten och vilka enheter det sitter på. Fortfarande finns mycket att jobba med för att lyckas på nätet!
Slutsats!
Google Analytics kommer helt klart fortsätta dominera som det populäraste analysverktyget på nätet men visst förstår man om detta skapar vissa problem med trovärdigheten för webbsystemet.