Mobilanpassade hemsidor får ökad betydelse 

Det är definitivt ingen nyhet att många av oss använder mobila enheter för att surfa på internet. Till skillnad från våra datorer är det otroligt mycket lättare och bekvämare att ta med oss våra mobiler överallt.

Över 50 % av internettrafiken kommer idag från mobila enheter och detta är en siffra som bara kommer att öka. Dock hade enbart 52 % av världens största företag uppdaterade mobilvänliga hemsidor 2015.

 

Ny uppdatering från Google

Då det mobila surfandet stadigt ökar introducerade Google en uppdatering som gick under namnet ”Mobilegeddon” i april 2015. Denna uppdatering innebär att mobilanpassade sidor blir en rankningsfaktor när du söker via mobila enheter. Mobilanpassade hemsidor kommer helt enkelt upp först i träfflistan när du söker på något.

Då mobilanvändandet ständigt ökar vill Google lägga stort fokus och press på företag att göra sina hemsidor mobilvänliga. Företag måste komma ikapp utveckling och anpassa sina sajter så att användarna får den bästa möjliga upplevelsen. Det ska helt enkelt vara möjligt att få en lika god användarupplevelse oavsett om du surfar på din dator, mobil eller iPad.

 

Läs om Mobil e-handel

Läs om trender på Google just nu!

 

Hur ser en mobilanpassad hemsida ut?

För att en hemsida ska klassas som mobilanpassad bör den uppfylla vissa kriterier. Här kommer några exempel:

 • Texten ska gå att läsa utan att användaren behöver zooma eller nypa för att se texten.

 • Det ska vara enkelt för användaren att hitta det denne söker. Tänk på användarens vanligaste mål och hur du kan göra det enkelt för denne att utföra dessa.

 • Hela innehållet ska kunna visas på skärmen så att användaren inte behöver navigera i sidled.

 • Sidan ska laddas snabbt.

 • Länkarna ska inte ligga för tätt då detta kan göra att användaren har svårt att komma åt en enskild länk i menyn.

 • Sidan ska inte använda sig av teknik som inte är mobilvänligt, som Flash.

Varför är det viktigt med en mobilanpassad hemsida?

Förutom att det blir alltmer vanligt att vi använder oss av mobilen för att surfa på internet finns det några andra viktiga punkter som belyser vikten av en mobilanpassad hemsida:

 • Högre rankning. Vid sökning från mobiler kommer hemsidor med innehåll anpassat för mobilen att rankas högre än de som inte har uppdaterat sina hemsidor.

 • Ökad användarupplevelse. Användare kommer mycket troligare att stanna kvar på hemsidor som har ett lättnavigerat innehåll. Många finner det frustrerande att behöva zooma in texten och scrolla runt för att se vad det står på sidan. Chansen att användaren ska återvända till hemsidan eller leta upp den på sin dator senare är således inte särskilt hög om den inte är enkel att läsa.

 • Ökade intäkter. Enligt en undersökning leder 90 % av all sökning från en mobiltelefon till ett köp eller ett besök på ett företags hemsida.

Tips till att anpassa hemsidan för mobiler

För att anpassa din hemsida för mobiler finns det ett par saker som du kan tänka på.

 • Mobilvänlig sida. För att försäkra dig om att din sida behöver uppdateras kan du söka på sidans URL från din mobil. Om du inte ser att din sida visas med ordet “mobilvänlig sida” bör den uppdateras.

 • Testa sidan. Använd Googles test för att se om sidan är mobilanpassad. I testet görs en kontroll av sidans funktionalitet. Om sidan inte skulle bli godkänd behöver den uppdateras.

 • Använd en responsiv design. Det är rekommenderat att använda responsiv teknik när du bygger din hemsida. Detta innebär att sidan automatiskt anpassar sig till olika enheter, som mobilen eller surfplattan. I och med detta blir upplevelsen av sidan lika bra och tydlig oavsett plattform.

Det är mycket att tänka på när hemsidan ska göras mobilvänlig. Ta kontakt med din leverantör om du inte känner att du själv kan uppdatera din hemsida.

Taggar:

Vad har hänt senaste 10 åren inom SEO?Vad finns det att tänka på inom SEO? Det talas fortfarande en hel del om Googles olika algoritmer för sökning och indexering på nätet. Men ska vi vara riktigt ärliga så kom ju faktiskt Penguin, Panda och Hummingbird redan 2011–13, och sedan dess har det inte hänt så värst mycket mer. Läs vidare

Mobilanpassade hemsidor får ökad betydelse 

Det är definitivt ingen nyhet att många av oss använder mobila enheter för att surfa på internet. Till skillnad från våra datorer är det otroligt mycket lättare och bekvämare att ta med oss våra mobiler överallt. Läs vidare

Sökmotoroptimering 2016Nytt år med nya möjligheter. Sökmotoroptimeringen har under de senaste åren förändrats otroligt mycket. Vad kommer hända 2016?

Läs vidare


Varannan besökare från mobil enhetI en undersökning gjord av Pinberry har man konstaterat att 50% av besöken kommer från mobila enheter.  Och Google säger att mer än hälften av sökningarna sker mobilt.

Hur påverkar det din sajt?

Läs vidare

Black Friday - allt större i SverigeSen tidigt 2000-tal har man i USA haft Black Friday - en massiv rea som infaller dagen efter Thanksgiving. I Sverige var det först 2013 som det gjordes försök med rea denna dag och sen dess har det blivit tradition här också.
Läs vidare

Komplett betallösning för e-handlareBillmate Simple är en svenskutvecklad betalningslösning som låter alla ta betalt på nätet, oavsett om man marknadsför sina varor i en annons, en blogg eller i ett nyhetsbrev. Läs vidare


Hur fungerar en sökspindlar?Förenklat är sökmotorernas mål att samla information från världens alla sajter, för att sedan kunna presentera ett så relevant sökresultat som möjligt för dig som googlar. Läs vidare

SEO = En långsiktig investering som kan ge stor avkastning och konkurrensfördelarI Sverige innebär sökmotoroptimering nästan uteslutande att arbeta med Google som marknad, men i andra delar av världen sker optimering bland annat mot Microsofts sökmotor Bing, ryska Yandex eller kinesiska Baidu. Läs vidare

Inbound Marketing!Inbound marketing = Vinnande marknadsföring!

Vi rekommenderar att besöka Argonova Systems webbsida regelbundet. Här hittar ni alla intressanta tips om modern marknadsföring!

Läs vidare


Bloggtips!På Argonova.se finns flera blogginlägg med tips och råd angående hur man kan jobba med sin SEO. För dig som är intresserad av marknadsföring på internet rekommenderar vi att besöka sidan regelbundet. Här nedan tipsar vi om tre intressanta artiklar inom SEO.

Läs vidare

Hummingbird och Penguin 2.0 - nya algoritmer från GoogleGoogle uppdaterar ju hela tiden sina algoritmer för att producera fram bättre och bättre resultat vid sökningar. I sökmotorernas början var man tvungen att anpassa sin sökning för att träffa rätt, men Google och andra sökmotorer strävar efter att anpassa sig för att hitta det man menar när man söker. Två nyheter är Hummingbird och Penguin 2.0. Den ena vill snabbt hitta det sökarna menar och den andra hindrar sidor som inte har relevant information att lura sig in i resultatet.

Läs vidare

Google Analytics - några trender 2013!Google Analytics är idag förmodligen det mest använda mätverktyg för analys av trafik till webbplatser. Google Analytics gör att du kan du sätta upp mål, följa upp dina mål och analysera resultatet för att öka din sajts intäkter. Läs vidare


Så skriver du för GoogleNär du skriver för webben skriver du både för besökare och sökmotorerna.

Många undrar hur man ska skriva och formulera texter för att en sida ska hamna högt i sökresultatet. Att skriva sökmotorvänliga texter är en viktig del i optimeringsarbetet för din webbplats. Läs vidare

Snapback på domänerEtt domännamn kan vara väldigt värdefullt. En domän med många inlänkar och ett namn som hamnar högt på sökmotorerna är guld värt, men det tar tid att arbeta in sitt namn. En sätt att spara tid och pengar på är att köpa en domän som redan finns. Vid så kallad snapback registrerar man ett utgående domännamn och får en domän med PageRank på köpet. Läs vidare

Så väljer du domännamnAtt bestämma vad man ska ha för domännamn kan vara en svår uppgift. Ingen vill förlora besökare på grund av att adressen är svår att komma ihåg eller svår att stava till. Samtidigt ska adressen gärna skvallra om vad man jobbar med eller säljer. Läs vidare


4 tips för bättre SEOSEO handlar om att göra en webbsajt synlig på sökmotorerna. Sökmotorerna är en av de viktigaste marknadsföringskanalerna och en bra placering innebär stora fördelar för ett företag och möjlighet att nå fler kunder och öka sin försäljning.

Läs vidare

Sökmotoroptimering och e-handelEn e-handel har ju en stor mängd information som skall administreras och att tänka på sökmotoroptimering utöver detta kan kännas frustrerande. Det behöver inte vara så besvärligt.

Läs vidare

Konsten att välja sökordAtt bli hittad av kunder på nätet är ju i stort beroende av hur högt man hamnar på sökning i sökmotorer. Optimering  av sin position i sökmotorerna börjar med att hitta rätt sökord att fokusera på. Hur vet man då vilka sökord som fungerar?

Läs vidare


Vi bloggar om sökmotoroptimeringFörutom det innehåll som finns på denna sida - om hur vi på Argonova Systems arbetar med sökmotoroptimering - så kommer vi löpande att blogga om nyheter och tips i detta ämne.

Läs vidare